Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Четвртак, 18. мај 2017. године Представљена књига "Крст на крижу"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини представљена је књига Ратка Дмитровића "Крст на крижу", која садржи прилоге за боље разумијевање српско-хрватских односа.

Дмитровић је новинар-истраживач и генерални директор српске компаније "Новости", а поријеклом је са територије данашње Хрватске. Аутор је рекао новинарима да је књига плод његовог вишедеценијског рада и бављења темом која је у одређеним тренуцима била доминантна у односима у бившој СФРЈ, нарочито између Срба и Хрвата.

 

"То је тема и однос који је био кључан у бившој Југославији и још је доминантан у политичком и националном смислу, као однос између два већинска народа на овом простору, који одређује остале односе на микроплану и политичку ситуацију у овом делу Балкана", навео је Дмитровић.

Према његовим ријечима, проклетство између Срба и Хрвата проистиче из малих разлика између два народа који имају исти коријен и исти језик. "Оно што их је поделило и што је иначе проклетство овог простора то је верска компонента, подела на верској основи унутар хришћанства на православље и католичанство, која је истом жестином изражена и између трећег народа који има исти корен, муслимана, сада Бошњака, који су изашли из хришћанства и пришли исламу", каже Дмитровић.

 

Он истиче да је, у смислу подјеле, религија на овим просторима била апсолутно доминантна као покретач, трајање и крај свега када је ријеч о политици и друштвеним односима. "Најлакше је манипулисати људима на позицији онога што није видљиво и што није опипљиво, у сфери имагинације, односно вере, ту је најлакше остварити поделу и можда чак није прејака оцена - мржњу", оцјењује Дмитровић. Према његовим ријечима, кључна страна те приче је конвертитство /прелажење из једне вјере у другу/, о чему аутор говори на 570 страна књиге "Крст на крижу".

Дмитровић каже да није оптимиста по питању српско-хрватских односа у овом вијеку. "Мислим да би милитантни ислам, као опасност која прети овом простору, могао да направи примирје дужег трајања унутар хришћанства између православаца и католика, што се чак и види из понашања Ватикана последњих 15 година, посебно са новим папом", рекао је он.

Као примјер, Дмитровић наводи чињеницу да Ватикан, који је први признао сецесију и разбијање Југославије, није признао разбијање Србије, односно није признао Косово. У разговору са новинарима, Дмитровић је рекао да Европа данас нема система, ни одбране од милитантног ислама, истичући да то не треба поистовјећивати са исламом као религијом.

Аутор књиге "Крст на крижу" сматра да се код политичара на простору бивше Југославије често појављује "потреба" да злоупотребљавају вјеру, односно религију, за остварење својих циљева, уз оцјену да је то веома опасно.

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх