Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина


телефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од понедјељка до петка од 7:30 до 19 сати
 

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Почетна
Новембар 2018
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Поремећај - Томас Бернхард

 

Поремећај је други роман Томаса Бернхарда. Када је објављен, 1967. године, одмах је прославио Бернхарда као писца. Многи су га тада поредили са Кафком и Бекетом, јер он у свом делу наговештава мистички елеменат искуства који тражи симболичку интерпретацију: скривени смисао стања која су блиска свету надреалних сновиђења. Роман је подељен у два дела, и ако је фокус првог дела на приказу спољног света и његовог утицаја на људе, други део помера фокус на поноре унутрашњег света човека.

Кофер из Берлина – Јелена Бачић Алимпић

 

Била је потребна храброст да се остане. Још већа – да се оде. Она је знала шта мора да учини.

Шта се највише од свега памти?
Страх?
Бол?
Глад?
Љубав?


Берлин 1992.
Вера Милер, успешан адвокат, позната је по решавању и најзамршенијих случајева нестанка људи пре и након пада Берлинског зида. Ипак, она никако не успева да уђе у траг својим биолошким родитељима. Њен живот је организован, постојан и миран све док у адвокатску канцеларију не уђе Ханс Бауер, старац на измаку живота. Све што тражи од Вере јесте да му помогне да пронађе своју давно изгубљену љубав, да оде у Санкт Петербург и понесе кофер из Берлина.

Лењинград 1942.
Валентина Васиљевна Нечајева дели тешку судбину са хиљадама својих суграђана током опсаде Лењинграда. Након даноноћних патњи и ужаса, она среће свог друга из детињства који је подсећа на безбрижне дане у Пушкину, сада окупираном месту надомак Лењинграда. Опијена причом о срећној прошлости, Валентина жели само једно: да поново види Пушкин. Тамо ће упознати Ернеста Гебауера, своју праву али забрањену љубав.

Јелена Бачић Алимпић, ауторка бестселера „Казна за грех“ и „Нигде нема те“, снагом свог приповедачког талента вешто преплиће приче о две жене, два града и једном злочину. Написан с истанчаном пажњом за историјске појединости и пун емотивног набоја, „Кофер из Берлина“ је дирљив и интригантан роман који ће вам вратити веру у бескрајну моћ љубави.

Камени сплав – Жозе Сарамаго

 

Добитник Нобелове награде.

Мада делује апсурдно, почели смо да верујемо како постоји одређена веза између оног што нам се догодило и одвајања Шпаније и Португалије од Европе, мора да сте чули за то, Чула сам, али у овим крајевима нисмо ништа приметили, ако пређемо преко ових планина и спустимо се до обале, море је увек исто, Било је на телевизији, Немам телевизор, Радио јавља вести, Вести су речи, никад не знате да ли су речи заиста вести.

У овој политичкој алегорији, на почетку романа присуствујемо физичком одвајању Пиринејског полуострва од остатка континента. Тада Португалија, коју је Европа занемарила, заједно са Шпанијом почиње да плута према северу Атлантика, док Владу националног спаса хвата паника а туристи и инвеститори беже са новог, отцепљеног острва главом без обзира. Петоро становника (две жене и три мушкарца), свако за себе, доживљавају редак феномен који је, како верују, повезан са отцепљењем: једно прави неизбрисиву линију на тлу земље, друго постаје људски сеизмограф, треће открива бескрајну чарапу... После низа случајности, као и оданости једног пса луталице – петоро људи и пас се нађу заједно на окупу и отпочињу да чергаре отцепљеним делом континента у потрази за узроцима и смислом овог одвајања, а аутор, у свом познатом стилу и препознатљивим сопственим правописом, целу причу обавија митовима, бајкама и осећањем трагичне судбине човечанства.

„Блиставо замишљено епско путовање… Предивна савремена бајка.“ Kirkus Reviews

Камени сплав се одиграва у блиској будућности и на фантастичан, ироничан и меланхоличан начин дочарава дубоко усађен страх и неизвесност мале Португалије пред све моћнијом Европском Унијом, са приличним скептицизмом према присаједињењу, карактеристичним за Сарамагове политичке ставове, и са штимунгом краја времена.“ Der Spiegel

 

 
 На врх