Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Уторак, 3. март 2020. године Представљен други дио "Солунске 28"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Други дио књиге "Солунска 28", аутора Ненада Јанковића познатијег као Др Неле Карајлић промовисан је вечерас у бијељинској библиотеци „Филлип Вишњић“.

Ово је друга од три планиране књиге под истим насловом,  која говори о пријатељству и издаји, посвећена  људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на обали Дунава.

Према ријечима аутора „књига се одродила од њега јер је људи толико воле, да је успјех постигнут њоме апсолутно непланиран“.

„Писао сам је двије-три године, обје књиге „Солунска 28“ око четири, и сад је то почело да живи неки свој живот, а ја се на неким књижевним вечерима изненадим питањима јер сам многе ствари из те књига и заборавио“, рекао је, уз смијех,  Јанковић новинарима.

„Солунска 28“ , каже он, дошла је до своје друге трећине, а трећа се очекује ове, најдаље сљедеће године.

Јанковић каже да је синтагма, коју је „сковао“ његов колега и пријатељ, књижевник Вуле Журић, да је књига спој јужноамеричког магијског реализма и сарајевског новог надреализма, у ствари изузетна похвала његовог дјела „јер ако се моје  књига могу поредити са латиноамеричким књигама 20. вијека онда сам ја успио у животу“.

„Ово надреално-то је моје и нико ми то не може одузети, каже Јанковић.

Интересантно је да је Солунска улица о којој ја пишем , каже Јанковић, у 20. вијеку највише и пропатила од свих улица свијета.

 

„Страст и новац су упечатљиви у првом дијелу књига, а код мене ништа не може без страсти, никад ништа нисам   написао или компоновао или режирао а да не фрца од страсти.Кад пише Неле тога ту има, сигурно-новца нема“, рекао је аутор књиге.

Он је навео да је радећи ову књигу један фронт био истраживање историјских чињеница, једно узбудљиво путовање у прошлост, али, каже, он и јесте историчар-аматер и воли авантуре прокопавања по прошлости.

„Чини се да се прошлост данас драматично мијења чак и брже од будућности, а с друге стране узбуђење при писању било је само креирање ликова и приче о свему што је у то доба на Дорћолу било.Све што читалац тамо налази плод је наравно моје фикције. Некада давно ту кућу о којој пишем јесте направио мој прадеда, али је тешко доказати да се  све оно што сам написао  није догодило“, рекао је Јанковић.

Трећа књига која је у припреми, напоменуо је он,говори о посљедњој генерацији 20. вијека, тј.  о генерацији којој и сам припада.

„Ту је један праунук јунака из прве књиге који се бави музиком, али који схвата да „хљеба нема у рокенролу и прелази у народњаке“, рекао је Јанковић.

Ненад Јанковић, или познатији као Др Неле Карајлић, рекао је да тренутно , кад је ријеч о његовој креацијимузичар јер  спрема „нешто што ће бити велики спектакл , крајем децембра ове године, а требало би да два таква спектакла буду у овој години, трећи у 2021“.

„Забрањено ми је , ипак, да још о томе говорим“, рекао је Др Неле Карајлић додавши, само да ће сви бити изненађени“. 

Књига „Солунска 28“  поново доказује да аутор  посједује неисцрпну енергију којом успијева да се избори са највећим животним и умјетничким изазовима, став је књижевне критике.

Критичари, такође,  оцјењују да  Јанковић, приповиједајући о свему ономе што је снашло станаре Солунске 28 током њемачке окупације Београда у Другом свјетском рату, нуди подједнаки читалачки ужитак и онима који су читали први део трилогије, али и онима који се тек сада придружују армији његових вјерних читалаца.

Ова књига представља наставак монументалне саге о једној кући, граду и два свијета, те још једном потврђује да је домаћа књижевност у Јанковићу добила један нов, другачији и храбар глас којим овај свестрани умјетник умије и има много тога важног да каже.

Промоција другог дијала књиге „Солунска 28“ окупила је вечерас у Библиотеци бројне љубитеље лијепе писане ријечи, толико да је бијељинска сала библиотеке „Филип Вишњић“ била премала да прими све који су жељели присуствовати или су присутвовали и у другом, спратном дијелу сале.


 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх