Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Петак, 23. септембар 2022. године Конференција на тему Новинска писменост и критичко мишљење у библиотекама
ПДФ
Штампа
Ел. пошта
У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ НОВИНСКА ПИСМЕНОСТ И КРИТИЧКО МИШЉЕЊЕ У БИБЛИОТЕКАМА
У петак, 23.септембра 2022. године у Библиотеци Града Београда одржана је завршна конференција пројекта ESSENTIAL на тему „Новинска писменост и критичко мишљење у библиотекама“. Конференцији је присуствовало 60 учесника из библиотека Словеније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Србије. Представници из Републике Српске су били Александра Глишић из ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Јован Цвјетковић из ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина.
 
Конференцију је организовала Библиотека града Београда у оквиру међународног Еразмус+ пројекта „Унапређење кључних грађанских вештина у ери постистине: новинска писменост и критичко мишљење“, (Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking – ESSENTIAL) а излагачи су били Марјан Маринковић, Бојан Кундачина, Милица Буха и Јасна Бркић.
 
На конференцији су приказани главни резултати пројекта који уједно представљају и основне образовне ресурсе новинске писмености:
· Студија „Новинска писменост и критичко мишљење у ери постистине”
· Програм тренинга о новинској писмености
· Смјернице за едукаторе из новинске писмености
· Онлајн курс новинске писмености
· Веб-сајт пројекта
Учесници су стекли основна знања о новинској писмености: шта је новинска писменост и зашто је важна за појединца и друштво, како медији и новинарство утичу на друштво у добу постистине, како препознати манипулативне медијске технике, како идентификовати лажне вести, фотографије, видео садржаје, профиле на друштвеним мрежама, шта су алгоритми, њузфидови, филтрирани балони и ехо-коморe, која је разлика између ботова, тролова и киборга, како пронаћи изворе поузданих информација, како ефикасно претраживати веб...
Учесници су добили детаљна упутства и материјал који ће им омогућити да постану предавачи и успешно воде радионице новинске писмености.
 
Двогодишњи пројекат ESSENTIAL заједнички су реализовала четири партнера – Библиотека Града Београда (Србија), Национална библиотека Летоније, Универзитет Хачетепе (Турска) и Установа за образовање одраслих Жалец (Словенија). Библиотека Града Београда је координатор пројекта. Општи циљ пројекта је развој друштва самосвјесних грађана који критички размишљају и исправно разумију медијске садржаје.
Учесници Конференције су добили приступ материјалима и стекли знање на основу којих могу покренути услугу развоја новинске писмености грађана у својим библиотекама.

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх