Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
05. април 2013. године Одржан 10. међународни фестивал хумора и сатире „Бијељина 2013" и изложба карикатура „ПЈЕР“
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Десети међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2013" одржан је у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ гдје се окупило 29 афористичара и сатиричара из Републике Српске и окружења.

На фестивалу је промовисан зборник афоризама "Већи од атома, мањи од маковог зрна", аутора бијељинског афористичара Грује Лере.
"Често волим казати `и да је Сизиф не би догурао оволико`, јер ове године организујем 10. јубиларни фестивал хумора и сатире на којем учествује 29 мојих колега, пјесника, сатиричара, афористичара", рекао је Леро.
Он је истакао да је, на приједлог рецензента његовог зборника Ненада Тадића, од ове године на фестивалу уведена и награда, те је вечерас награђен афоризам најмлађег учесника Станислава Томића из Зворника.
Томићев афоризам "Јуче сам пјевао данас ми је већ боље" награђен је "Сатиричним пером". За допринос сатиричном стваралаштву на српском језику награда је вечерас уручена и Сави Мартиновићу из Београда, најстаријем српском сатиричару који је објавио 20-ак књига и заступљен је у бројним антологијама.Осим из Републике Српске, учесници фестивала су и афористичари из Македоније, Румуније, Црне Горе и Србије.

Прије почетка фестивала, у Народној библиотеци отворена је изложба карикатура "Пјер" са 45. конкурса карикатура "Вечерњих новости".Задатак карикатуре није да само изазове смех, већ да кроз њу, као на огледалу, видимо колико смо критични према себи, према људима који нас окружују, околностима у којима живимо, да видимо колико желимо да мијењамо себе и свијет око себе - рекао је отварајући изложбу „Пјер”,  Бојан Љубеновић, уредник рубрике ТРН и хумористичких страна у „Вечерњим новостима“. Љубеновић је подсјетио да је ова, 45 по реду културна светковина, у организацији Компаније „Новости“ свих ових година остала једна од најугледнијих и најцјењенијих, не само у Србији. Да би из мноштва изузетних радова награде ипак добијали најбољи, „Новости“ су за чланове жирија увек бирале наугледније личности из културног живота: академике Душана Ковачевића и Љубомира Симовића, Емира Кустурицу, Синишу Павића... - Ово је ријетко дуга и успјешна умјетничка манифестација која траје с несмањеним квалитетом, која није на буџету ни града, ни државе, а иза које стоје једне новине - напоменуо је Љубеновић.

Миломир Краговић, уредник издавачке делатности у Компанији „Новости“ рекао је да нема значајнијег умјетника, из Србије и окружења, који, у минулим годинама и деценијама, није био дио „Пјера“. „О томе говоре и текстови из каталога које су писали и великани попут Бранка Ћопића и Иве Андрића. „Новости“ су одувијек његовале добру карикатуру, којом се, на духовит и бритак начин, врхунским умјетничкик изразом и осјећајем, приказује наша стварност а ове122 слике, из пера 84 аутора, само потврђују велико интересовање за „Пјера“ утолико прије што је на овогодишњи конкурс стигло чак 610 радова 168 карикатуриста“ рекао је Краговић.

 „Ова изложба у нашем граду, на почетку Међународног фестивала хумора и сатире, културни је догађај али и дар публици жедној оваквог стваралаштва. Ови сјајни изрази оштре ум, представљајући и нас и вријеме у ком живимо на мајсторски начин“ , истакао је Јован Цвјетковић , директор Народне библиотеке „Филип Вишњић“.

Становници Бијељине, Семберије, али и околних градова, Угљевика, Лопара, Зворника и Брчког,  уживали су у изложеним радовима а изложба ће бити постављена до 19.априла.

    

 
 На врх