Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Октобар 2014
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Неле Карајлић – Фајронт у Сарајеву

 

Након што су Мик Џегер и Кит Ричардс објавили аутобиографије, постављало се само питање када ће то урадити и највећа звезда новог примитивизма др Неле Карајлић. И након хиљада концерата, на стотине турнеја и једног срчаног удара многобројни поштоваоци лика, дела, гласа и стаса овог јединственог метеора на небу југословенског рокенрола најзад су добили оно што су заслужили.

Пред нама је неодољиво испричана прича о одрастању, сазревању и старењу у једној земљи која се крваво распала, а онда формирала слободну територију у нашим сећањима.

Др Неле Карајлић је један од најдрагоценијих инсајдера још неиспричане приче о Југославији, која је цела играла рокенрол, чак и у недељи кад је отишô Хасе и када је цркô маршал и када нам се женио Вукота!

Фајронт у Сарајеву је један од оних рок-концерата на којима је др Карајлић са себе скинуо све, бацио се међ рају и оставио на стејџу и последњу кап свог кошевског зноја.

Фајронт у Сарајеву није лабудова песма „највећег филозофа двадесетог вијека“ (Емир Кустурица), већ маестрални наговештај јединствене књижевне каријере.

Хуан Гомес Хурадо – Легенда о лопову

 

Епска пустоловина у величанственој Севиљи из XVI века

На тај дан, 23. априла 1591. године, звона катедрале оглашавала су полазак флоте ка Индијама. У Ареналу су, као и увек, владали празнично расположење и оптимизам. Те године, због ужасне глади што их је била сколила и зиме која се отегла као читава вечност, Севиљци су се веселили још необузданије. Пили су вино из буради, певали песме, приносили дарове хвалећи Бога и молили се за успех похода. Курве и просјаци су се такође добро овајдили. По целој Севиљи се од уста до уста проносила легенда о лопову, да је опљачкао Ковницу новца а онда нестао без трага и гласа.

Припремте се за путовање у Севиљу из XVI века, у замаман свет просјака и проститутки, племића и трговаца, мачевалаца и лопова. Љубав, страст и освета су темељи на којима је изграђен овај изузетан авантуристички роман о дечаку који је на тајанствен начин спасен смрти, и који ће одрасти и постати последња нада несрећних и унижених. Корени Санчове судбине и судбине људи око њега сежу дубоко у тајне почетке књижевности. Прича о њему ће вас заувек изменити.

„Гомес-Хурадо се вратио шпанским коренима и створио фантастичан роман, истовремено забаван и дубок. Оставиће вас без даха.“ El Periódico de Aragón

„Роман препун авантура, у којем је веома важно шта се дешава али и зашто се дешава.“ Fantasy mundo

„Много фикције може створити велику истину, а овај роман је прави пример за то.“ Faro de Vigo

„Роман о временима славе и беде.“ El País

„Шпански Кен Фолет.“ La Vanguardia

 

Илдефонсо Фалконес - Босонога краљица

 

Писац бестселера Катедрала на мору и Фатимина рука.

Дирљива прича о пријатељству, страсти и освети која спаја два женска гласа у потресној песми за слободу у Шпанији XVIII века.

„Певај док у устима не осетиш укус крви...“

У јануару 1748. године једна црнкиња лута улицама Севиље. За собом је оставила ропску прошлост на далекој Куби, сина кога никад више неће видети и дугу пловидбу бродом до обала Шпаније. Каридад више нема господара који би јој наређивао, али ни кров над главом, кад се на њеном путу појави Милагрос Кармона, млада Циганка из Тријане, чијим венама тече бунтовна крв и уметност њених предака.

Две жене постају нераздвојне и уз сарабанде и фанданго, Циганка признаје својој новој другарици љубав према наочитом и надменом Педру Гарсији, од кога је дели стара мржња између две породице. Каридад се пак труди да прећути осећање које се рађа у њеном срцу према Мелчору Веги, Милагросином деди, човеку који пркоси свему, угурсузу и заводнику, али и одлучном браниоцу части и оданости својих најближих.

Но кад краљева наредба претвори све Цигане у изопштенике, животи Милагрос и Каридад попримају трагичан обрт. Мада им се путеви раздвајају, судбина ће их поново саставити у Мадриду, где се на истом месту стичу кријумчари и глумци, племићи и сељаци; а Мадрид се предаје страсти што извире из гласова и игара те расе босоногих принчева и принцеза.

 

 

 
 На врх