Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Четвртак, 19. март 2015. године Представљена књига афоризама Зорана Трбића Зорта
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Бијељини је представљена збирка афоризама "Лајањем до звијезда" аутора Зорана Трбића-Зорта, која у осам поглавља доноси више од 100 афоризама насталих спонтано у различитим животним ситуацијама.

"Афоризам лијечи, он засмијава људе, смијех је здрав, а као облик изражавања доноси или пола истине или истину и по, како су га неки дефинисали", рекао је Трбић. Ово је његова друга збирка кратког облика књижевног изражавања, а прва објављена у шест поглавља, са нешто мање од 100 афоризама и илустрацијама, којима се, такође, бави.Тематски, рекао је Трбић, збирка је веома разноврсна, јер теме "лебде свугдје око нас". Трбића посебно заокупљају привредне теме, гдје, како каже, материјала има "на претек". Трбић се афоризмом бави још од гимнзијских дана. Он истиче да настоји на шаљив начин исказати оно што га тишти."Највећа слабост афоризма је што свако мисли да се односи на другог", каже Трбић.Коментаришући назив збирке "Лајањем до звијезда", Трбић је рекао да се данас највише "лаје" до положаја. Трбић је најавио да би ускоро требало да буде објављена његова трећа збирка из које је навео и један афоризам: "Нико ме не направи будалом као паметни телефон".

Он је напоменуо да је збиркама афоризама претходила књига под насловом "Село за понијети", која је посвећан његовом селу у околини Какња, којег више нема."И оно и јесте понесено истински у Европу, Канаду, Аустралију, Америку... цио свијет", рекао је Трбић.

Рецензент Трбићеве збирке афоризам а "Лајањем до звијезда" је Ненад Тадић за којег Трбић каже да је веома оштроумно оцијенио ову збирку.

"Живимо у добу када је најизраженији раскорак између жеља и могућности, између човјечности и тоталне равнодушности. Отуда најновију збирку афоризама

Зорана Трбића `Лајање до звијезда` најбоље карактерише афоризам `Изрод је генетски модификован човјек`", навео је дио рецензије Трбић.

Тадић је у рецензији издвојио и ове афоризме "Најтеже застаре оне ране од угриза зуба времена", "И колективно стезање каиша је вид дружења", "Разлика између младости и лудости је у томе што младост брзо прође"...

Афористичар Момчило Копривица оцијенио је збирку Зорана Трбића, као и његову прву књигу афоризама, веома успјешним радом и додао да је ријетко ко као Зоран способан да засмијава.

Трбић и Коривица најавили су, пред препуном салом љубитеља афоризма, али и људи жељних смијеха, априлски традиционални Међународни скуп афористичара, који организује познати бијељински пјесник и афористичар Грујо Леро.

 

 

 

 

 

 
 На врх