Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Понедјељак, 15. јун 2015. године Промовисан пројекат "Изучавањем историје до помирења"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини је промовисан пројекат "Изучавањем историје до помирења" поводом обиљежавања сто година од Првог свјетског рата, чији је носилац Народна и универзитетска библиотека Републике Српске у партнерству са Агенцијом за сарадњу, едукацију и развој.
Директор Народне и универзитетске библиотеке Љиља Петровић Зечић рекла је новинарима да је пројекат финансирала ЕУ, да траје 18 мјесеци и завршава се крајем новембра.Према њеним ријечима, Бијељина је први од 13 градова у којима ће бити одржане промоције, а публикације из овог пројекта биће представљене и на сајмовима књига у земљама регије.
"У оквиру пројекта објављено је пет публикација, међу којима и репринт издање из 1978. године `Сарајево 2014.` Владимира Дедијера, које је према оцјени `Њујорк Тајмса` 1984. године проглашено за најсвеобухватнију и најобјективнију књигу о узроцима и поводима Првог свјетског рата", истакла је Зечићева.

Објављена је и публикација на српском и енглеском језику "Сарајевско суђење", стенографске биљешке са биографијама учесника Сарајевског атентата, аутора Војислава Богичевића.Једна од објављених публикација "Одјеци" представља преглед европске штампе у вријеме Сарајевског атентата и јулске кризе, на чему је радило 11 истраживача у 13 европских земаља, а сав достављени материјал приказан је као изложба са 23 паноа.

Уз изложбу је урађен и једночасовни документарни филм "Сарајево 1914.", а као дио промоције одржавају се и јавне дебате чији је циљ подстицање дијалога и критичког мишљења о Првом свјетском рату.

Свака књига је рађена у тиражу од хиљаду примјерака и нису намијењене за продају, него ће бити бесплатно дистрибуисане, а вечерас је првих 20 комплета поклоњено Библиотеци у Бијељини.

За књигу о Сарајевском атентату предговор је радио професор Боривоје Милошевић са Филозофског факултета у Бањалуци, који је рекао новинарима да је у претходних сто година написано десетине хиљада јединица о "Младој Босни", Сарајевском атентату и Првом свјетском рату.Милошевић истиче да се Дедијерова књига сматра класиком када је у питању познавање ове теме и да 50 година након њеног објављивања историјска наука практично није рекла нешто ново.

"Дедијерова истраживања су недвосмислено утврдила да Краљевина Србија, упркос Аустроугарској пропаганди, није одговорна за Сарајевски атентат", рекао је Милошевић.Према Дедијеру, Сарајевски атентат је аутентично дјело Гаврила Принципа и Младобосанаца, као вид бунта против тадашње аустроугарске управе чији је симбол био престолонасљедник Франц Фердинанд.

Милошевић је истакао да књиге нису намијењене само стручној јавности, већ су урађене за ширу публику, а сматра да ће овај пројекат показати свој значај тек у наредним годинама.

 Поред господина Боривоја Милошевића у представљању књига учествовали су и доц.др Драга Мастиловић и Драгослав Илић док је модератор био господин Зоран Пејашиновић. Изложба је отворена до петка 19. јуна у просторијама Библиотеке

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 На врх