Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Новембар 2016
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Ходочашће Арсенија Његована - Борислав Пекић

„Наши градови су ти душу дали за грађанске ратове, као да су прављени да се на улицама кољемо: пословни центар са трговинама и надлештвима, па заштитни појас грађанских домова, а онда раднички квартови, али и они су опкољени градским летњиковцима, иза којих опет вребају сељаци. У тим концентричним круговима живи се један другом иза леђа, ред по ред смењују се богатство и немаштина, ред господе – ред фукаре, па опет ред господе и унедоглед тако, као годови у дрвету, као кришке... кришке затрованог воћа.“ - Борислав Пекић

Арсеније Његован, кућевласник, рентијер и велепоседник, заљубљен је у своје куће које назива именима жена. Одлазећи на аукцију за кућу Нике, коју је изнад свега желео, 27. марта 1941. забасаће на демонстрације против потписивања Тројног пакта и страдаће, као противник или присталица – ни сам није могао тачно да разлучи док су га жандари пребијеног вадили из сливника. Годинама не излази из куће гледајући двогледом са прозора како се развија Нови Београд на другој обали реке. Из своје измаштане стварности, пројекције своје поседничко-трговачке страсти и историјских траума, не знајући да му је све одузето, ствара лични однос према историји и искривљену слику света и одлучује да крене у ходочашће градом. Али, од 27. марта 1941. као да се ништа није променило: Арсеније упада у студентске демонстрације 1968. код новобеоградског подвожњака...

Аутентични споменик Београду и српској грађанској класи у XX веку.

Вино младости - Џон Фанте

 

Најбољи је увод у читање Фантеа. Већину прича у овој књизи Фанте је написао у својим двадесетим годинама, када је живео сам у Лос Анђелесу, упијао тај велики град, и где је доживео своју прву велику љубав, описану у незаборавном роману Упитај прах. Фантеови узори били су Хамсун и Достојевски, они су га надахнули да пише и утицали на његов особени стил.

Живот је другдје - Милан Кундера

Живот је другдје је изванредан портрет умјетника као младића. …Кундерино сецирање стваралачког процеса истодобно је њежно и беспоштедно. (Newsweek)

Још једном смо свједоци приповједачева сталожено разборита истраживања и огољивања слојева самозаваравања и маскараде… Кундера нам даје врло особит спој наклоности и цинизма, ироније и љубазности, какав не постоји у нашој књижевности. (Book Week)

Кундерина интелектуална истанчаност, његова неограничена способност да ствара оригиналне идеје из крајње архетипичних људских ситуација, чини његова дјела у најмању руку потицајнима. (Literary Review)

 
 На врх