Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.
Четвртак, 18. мај 2017. године Представљена књига "Крст на крижу"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини представљена је књига Ратка Дмитровића "Крст на крижу", која садржи прилоге за боље разумијевање српско-хрватских односа.

Дмитровић је новинар-истраживач и генерални директор српске компаније "Новости", а поријеклом је са територије данашње Хрватске. Аутор је рекао новинарима да је књига плод његовог вишедеценијског рада и бављења темом која је у одређеним тренуцима била доминантна у односима у бившој СФРЈ, нарочито између Срба и Хрвата.

 

"То је тема и однос који је био кључан у бившој Југославији и још је доминантан у политичком и националном смислу, као однос између два већинска народа на овом простору, који одређује остале односе на микроплану и политичку ситуацију у овом делу Балкана", навео је Дмитровић.

Према његовим ријечима, проклетство између Срба и Хрвата проистиче из малих разлика између два народа који имају исти коријен и исти језик. "Оно што их је поделило и што је иначе проклетство овог простора то је верска компонента, подела на верској основи унутар хришћанства на православље и католичанство, која је истом жестином изражена и између трећег народа који има исти корен, муслимана, сада Бошњака, који су изашли из хришћанства и пришли исламу", каже Дмитровић.

 

Он истиче да је, у смислу подјеле, религија на овим просторима била апсолутно доминантна као покретач, трајање и крај свега када је ријеч о политици и друштвеним односима. "Најлакше је манипулисати људима на позицији онога што није видљиво и што није опипљиво, у сфери имагинације, односно вере, ту је најлакше остварити поделу и можда чак није прејака оцена - мржњу", оцјењује Дмитровић. Према његовим ријечима, кључна страна те приче је конвертитство /прелажење из једне вјере у другу/, о чему аутор говори на 570 страна књиге "Крст на крижу".

Дмитровић каже да није оптимиста по питању српско-хрватских односа у овом вијеку. "Мислим да би милитантни ислам, као опасност која прети овом простору, могао да направи примирје дужег трајања унутар хришћанства између православаца и католика, што се чак и види из понашања Ватикана последњих 15 година, посебно са новим папом", рекао је он.

Као примјер, Дмитровић наводи чињеницу да Ватикан, који је први признао сецесију и разбијање Југославије, није признао разбијање Србије, односно није признао Косово. У разговору са новинарима, Дмитровић је рекао да Европа данас нема система, ни одбране од милитантног ислама, истичући да то не треба поистовјећивати са исламом као религијом.

Аутор књиге "Крст на крижу" сматра да се код политичара на простору бивше Југославије често појављује "потреба" да злоупотребљавају вјеру, односно религију, за остварење својих циљева, уз оцјену да је то веома опасно.

 
 На врх