Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com (међубиблиотечка позајмица)
 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Сриједа, 29. новембар 2017. године Представљен први том "Енциклопедије Републике Српске"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Бијељини је представљен први том Енциклопедије Републике Српске који је “лична карта” Српске, а у наредна четири тома, колико их је предвиђено, биће обухваћена сва насеља у свакој од општина у Српској, са њиховим особеностима.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић рекао је да Енциклопедија представља научни документ у којем је обрађено 1.330 одредница у вези са процесима, догађајима и личностима важним за историју Српске.

Основни задатак Енциклопедије је, каже Кузмановић, да прикаже и покаже прошлост, садашњост, али и да антиципира будућност Републике Српске и ових крајева, у којима егзистира српски, али и други народи који су у њој и који су оставили позитиван траг.

Говорећи о дијелу ове енциклопедије који се односи на Бијељину, Кузмановић је рекао да је то град који је "заузео понајвише простора" у овом капиталном дјелу.

"На 20-ак страница говори се о Бијељини, почев од историјског дијела до географских особина, надморске висине. У овом тому пописано је 11 насељених мјеста, а у наредних четири биће обухваћено сво 61 насељено мјесто у граду", рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, уз значајну помоћ домаћих људи посебно је урађено десетак фотографија које означавају најзначајнија мјеста, институције и појединце.

"Енциклопедија која је пред нама је и потврда да смо способни да покажемо свијету да нисмо непозната земља, да постојимо и да је живот овдје и раније цвјетао. Кроз прошлост и садашњост обухваћено је све што се односи на националну, културну, историјску и духовну баштину на језик, писмо, поријекло, развој државности и велике личности", рекао је Кузмановић новинарима.

Предсједник АНУРС-а каже да су сви подаци у Енциклопедији аргументовани и да су прошли цијелу процедуру док нису у потпуности уређени.

"Рад на Енциклопедији имао је неколико фаза током којих је именовано 27 стручних редакција по научним областима и више од 300 спољних сарадника", рекао је Кузмановић.

Он је истакао да је тираж првог тома Енциклопедије Републике Српске 2.000 примјерака, од чега ће 500 бити сачувано за комплете са наредним томовима, а 500 ће бити поклоњено библиотекама и институцијама.

Кузмановић је најавио да ће други том Енциклопедије бити представљен на јесен идуће године с обзиром на то да се довршава припрема материјала.

Он је изразио задовољство што је на октобарском Сајму књига у Београду, у конкуренцији 24 земље, међу 1,1 милион наслова, Енциклопедија Републике Српске добила прву награду као изадавач године.

Овај том капиталног дјела о Републици Српској грађани ће имати прилику да набаве у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства, а цијена једног примјерка је 150 КМ, док је за грађане предвиђен попуст од око 50 одсто.

Академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС, рекао је да енциклопедије одражавају стање духа једног народа и његове културне поставке.

"Ово капитално дјело појавило се у правом моменту, када многи покушавају да прекроје историју. Енциклопедија је `лична карта` Републике Српске, а у њој ће бити обрађена сва мјеста чак и она која су данас напуштена, јер треба да се зна да су била наша", рекао је Мирјанић.

Промоција Енциклопедије Републике Српске организована је у сарадњи Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини и Академије наука и умјетности Републике Српске.

 
 На врх