Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

БИБЛИОТЕКА ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 18. МАЈА 2020. ГОДИНЕ РАДИ СА КОРИСНИЦИМА СВАКИ РАДНИ ДАН ОД 7.30 - 18.30 ЧАСОВА.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
БИБЛИОТЕКА ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 18. МАЈА 2020. ГОДИНЕ РАДИ СА КОРИСНИЦИМА СВАКИ РАДНИ ДАН ОД 7.30 - 18.30 ЧАСОВА.
Април 2018
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Љубавне приче - Момо Капор

 

Ова збирка састављена је од педесет прича, од којих су неке ушле у многе антологије код нас и у свету.

Момо Капор, писац чије се књиге годинама налазе на листама домаћих бестселера, познат је нашој читалачкој публици како по својим романима и кратким причама, тако и по путописима, филмским сценаријима, позоришним, телевијским и радио-драмама.

Оно што везује све ове приче је љубав – меланхолична, сетна, саткана о пролазности, исказана само погледом или осмехом. Сажете, заокружене целине, ове приче представљају свет изграђен на успоменама којх има у животу сваког од нас и због којих ће нам читање ове књиге измамити осмех и замаглити поглед.

Столеће у Алентежу - Жозе Сарамаго

 

Добитник Нобелове награде.

Награда града Лисабона.

Породична сага која обухвата готово читав XX век у Португалији, укључујући и „каранфил револуцију“ 1974. године, када је после четири деценије срушена диктатура и успостављен демократски систем у земљи. Роман дубоко личан, Столеће у Алентежу (1980) прво је Сарамагово дело с пишчевим препознатљивим рукописом, блиставим стилом који занемарује правописне норме и специфичним гласом и хумором који уздижу његове романе до највиших остварења савремене светске књижевности.

Упечатљив портрет савремене португалске историје, овај роман испуњен је питорескним и незаборавним ликовима неколико генерација сељачке породице Мау-Темпо из Алентежа, која је са својим сународницима, махом сеоским становништвом, понела најтеже бреме португалске повести XX века. Под Сарамаговим пером, социјална историја и приказ напорног тежачког рада на селу уздиже се до поетске метафоре о људском животу уопште и човековој вери у срећнију будућност.

„Сарамаго је велики мајстор прича о стварима које је искусио или измислио, испољавајући несвакидашње умеће да избрише границе између доживљеног и измаштаног.“ The New York Times

„Столеће у Алентежу није ни издалека тужна прича. Јединствен приповедачки стил полако, како се радња развија, претвара читаоца у учесника и увлачи га у своје неодољиве и духовите дијалоге и догађаје.“ Historical Novel Society

„Из поглавља у поглавље ређају се у овом роману предивне приче са португалског села, о којима повремено писац као да ћаска са читаоцем, што ће у каснијим романима постати заштитни знак његовог приповедачког поступка.“ Боб Корбет

 

Замак у Пиринејима - Јустејн Гордер

 

Стејн и Сулрун су били млади и заљубљени и пет интензивних година били су пар, а онда су се изненада разишли. У лето 2007. године, више од тридесет година касније, опет се срећу у старом планинском хотелу од дрвета уз који их везују снажне успомене и једна нерешена мистерија. Да ли је њихов сусрет баш на том месту, и баш тада, случајност?

Најновији роман Јустејна Гордера Замак у Пиринејима сачињен је од електронских писама које размењују Стејн и Сулрун после судбоносног сусрета у хотелу. Гордер, велики мајстор приповедања и композиције, вешто нас води кроз напетост откривања мистерије давних догађаја. Но, далеко је важније што главни ликови различитим тумачењем тајни из прошлости заправо износе два основна приступа у тумачењу настанка и постојања света и човека у њему. И док Он усхићено верује у научну слику света, законе физике и математике и не верује да постоје више силе које управљају светом и нашим животом, дотле се Она препушта натприродним појавама, телепатији, духовима, видовитости, Богу и сновима.

У овој електронској струји мисли коначни одговор наравно не постоји нити га може бити, али нас Гордер и у овом роману враћа вечитој филозофској упитаности - ко смо, како смо настали, одакле потичемо. Загледан у бескрајни свемир позива нас да уживамо у томе што смо самим постојањем део највеће мистерије, али и опомиње да чувамо свет, јер тиме чувамо и човека (себе) у њему.

 

 

 
 На врх