Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.
Мај 2018
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Пропуштена прилика – Давид Албахари

 

Једна од најзначајнијих књига Давида Албахарија у последњој деценији.
Од прича о љубави, преко прича о метафизици у свакодневном искуству и прича о времену, до прича о старости, Албахари је
уобличио целину јединствену у савременој српској прози.
Какав је ово свет?
Да ли је време на нашој страни?
Шта се види и шта све нисмо видели у свом свету?
Приче које непревазиђеним албахаријевским стилом откривају чуда и удесе свакодневице, искушења и фасцинације, тајанствено у обичном, непредвидљиво у познатом.
Узбудљиво, занимљиво, духовито.
Прилика коју не треба пропустити.

Црна књига - Орхан Памук

 

Видљиво је да се Памукове књиге, било да им је радња смештена у далеку или блиску прошлост или пак у садашњост, баве неколиким темама које су за њега скоро опсесивне. Једна од њих је унутрашња борба крхког културолошког идентитета Турске између Запада и Истока, и то како на колективном тако и на индивидуалном плану.

Црна књига је настала 1990. године као четврти Памуков роман и од тада па до данас бива једна од његових најкомплекснијих, али и најтиражнијих књига и у Турској и у свету. Ако су раскошни роман Зовем се Црвено поредили са Ековим Именом руже, Црна књига би могла наћи свој еквивалент у Фукоовом клатну. Али она је шира и од тога: саткана је од источњачке традиције и Памуковог талента за причање приче и од западњачких модернистичких излета у фантазију - она је и Хиљаду и једна ноћ и криминалистички роман у једном.

Незаобилазна тема (замене) идентитета кроз бравурозну психолошку и књижевну стилизацију у овој књизи још једном показује да је Орхан Памук један од најбољих савремених писаца света. Ево примера у две реченице које осликавају суштину Црне књиге: „Погледао сам у огледало и прочитао своје лице." и „Сањао сам да сам на крају личност која сам годинама желео да будем."

Због оваквих књига можда писање и постоји.

Владислав Бајац

Године које су појели скакавци – Борислав Пекић

 

Успомене из затвора или антропопеја (1948-1954)

„Не веруј онима које често кажњавају, а на њима се то не примећује, али ни онима које не кажњавају никад, а на њима се то примећује. Најбоље је да не верујеш ником. Али да се понашаш као да верујеш свакоме.“ Борислав Пекић

Летопис затворских година Борислава Пекића износи сву трагику пишчевог личног искуства и обелодањује сурово наличје комунистичког режима у Југославији непосредно после Другог светског рата. Читајући ово потресно и поучно сведочанство открићемо заједно са писцем како тамница мења језик, перцепцију, живот, претварајући се у неку врсту паралелне стварности где се законитости људске заједнице најбоље виде.

Где су границе слободе? Да ли сви путеви борбе воде у страдање? Јесу ли осуда, присила и терор незавидна баштина од које друштво још није одустало?

Одговоре за које многи немају снаге и савести Борислав Пекић налази у свом и колективном искуству свог народа, као и у тековинама цивилизације у које у свим периодима историје спада и – затвор. У свом тамновању писац налази оквир властите егзистенције и духа, борбе и истинских граница живота и смрти – смисла живљења, пре свега.

 

 
 На врх