Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 31. августа 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 19:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 18 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Од 31. августа 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 19:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 18 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.
Најтраженије књиге до 17. марта 2020. године
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

 

Писац као професија - Харуки Мураками 

Упркос огромној популарности широм света, личност Харукија Муракамија прекривена је велом тајне. Зато је овај аутобиографски есеј Писац као професија редак и драгоцен књижевни драгуљ за његове читаоце. У дванаест поглавља, он искрено, потпуно отворено, неретко и духовито, говори о писању, али и о потрази за сновима и срећом у животу. 

У овој књизи ћете сазнати:

Шта Мураками мисли о књижевним наградама, поготово о Акутагавиној и Нобеловој?

Зашто му је најважније мишљење супруге о његовим рукописима?

Који су његови савети за оне који почињу да пишу?

Какав је био ђак и да ли је волео школу?

Како се носи с негативном критиком?

Зашто је тек у Норвешкој шуми први пут дао име главном лику у роману?

Да ли писац треба пре свега да буде слободан човек, па тек онда уметник?

Зашто никада не пише наручене текстове, не обећава и не пристаје на рокове?

"Волео бих да ову књигу читате као неку врсту компилације мојих (садашњих) становишта о писању романа." - Харуки Мураками, из Поговора


 


 

Странкиња – Сергеј Довлатов


Књига Странкиња је посвећена, како је Довлатов написао, „усамљеним Рускињама у Америци, са љубављу, тугом и надом“, а говори о тегобним и тескобним данима које у страној земљи доживљавају људи који су у њу дошли са надом и жељом да крену у нови живот. Роман има у себи и много од личног искуства Довлатова, јер је овај писац емигрирао у САД 1978. године и одлично је познавао миље руске емиграције.

 

Моравска ноћ – Петер Хандке

Нобелова награда за књижевност 2019.

„Најбоље Хандкеово дело. Величанствени аутобиографски роман који дефинише улогу писца.“ Der Spiegel

Породин, централна Србија, нешто пре поноћи. Седам особа приближава се обали реке на којој је усидрен брод Моравска ноћ. У свој плутајући дом позвао их је писац који је одлучио да се повуче са књижевне сцене. Седморица пријатеља не знају зашто су позвани тако изненада: неке је пробудио телефон, неке куцање гласника на врата или каменчић бачен на прозор. Још веће изненађење чека их на броду, где их овај озлоглашени женомрзац дочекује у друштву једне жене. Ко је та жена? Његова љубавница? Проститутка? Или можда асистенткиња? Питања навиру, али писац не жели још ништа да говори, читава ноћ је пред њим. Дуга ноћ у којој ће причати о свом „кружном путовању“ од Балкана до Шпаније, Немачке и Аустрије, о путу који је превалио у потрази за сопственим коренима, али и бежећи од жене која га прогони да би му дошла главе. А можда је то баш ова жена која заједно с њима дочекује свитање?

Моћна, живописна, исповедна, али истовремено и сатирична, Моравска ноћ истражује свест и сећања писца на заласку каријере, идући трагом његових страхова, бесова и задовољстава, који су неодвојиви од новије историје Средње Европе.

„Чувени аустријски писац осврће се у овој елегичној приповести на своје дело и на ужасно столеће. Моравска ноћ је делом дубоко промишљање историје, а делом напросто предивно написана прича… Величанствено!“ Kirkus Reviews

 

 
 На врх