Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 31. августа 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 19:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 18 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Од 31. августа 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 19:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 18 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.
Јул 2020
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Бродијев извештај - Хорхе Луис Борхес

„Борхесове приче читају се с хипнотичким интересовањем које је својствено читању детективских романа.“ Марио Варгас Љоса

Гледао сам да припремим своје читаоце на ишчекивање, а не на ишчуђавање. Данас, кад сам превалио седамдесету, верујем да сам пронашао сопствени глас.

Након двадесетогодишње паузе, 1970. Борхес се вратио жанру којим суверено влада: кратким причама. Књига Бродијев извештај, која се сада први пут појављује у српском преводу, ипак ће изненадити многе који су стекли утисак да препознају борхесовски поетички канон.

Писац који је иронично исписивао појам стварности у заградама (паралелни светови, библиотека као космос за себе, елементи мистичких и езотеријских учења) сада у већини прича реалистички оживљава опасну и злокобну атмосферу аргентинског подземља – с гоничима стада, таљигашима, коњокрадицама, варалицама на картама увек спремним да своју угрожену част докажу вештом употребом дугих ножева... Вечне теме верности и издаје, судбине и слободне воље, времена и памћења прожимају брутални реализам ове неодољиве књиге, једне од најбољих које је Борхес написао.

Ланац слободе – Зоран Ћирић

Након извршене копнене инвазије и капитулације бомбардерске 1999, Београд се на референдуму отцепио од окупиране Србије. Подељен на административне зоне и премрежен западним агентурама и герилским подземљем, Нишвил постаје нова престоница Администрације за Доњи Балкан, Главног Федералног Уреда, као и новоуспостављене Унионистичке владе Србије. У застрашујућој постапокалиптичној атмосфери, град је испресецан електричним жичаним оградама, његовим улицама шетају војници и плаћеници из целог света, многи од њих су на дрогама, и сами захваћени свеопштим хаосом у којем владају ужасавајућа отупелост и сивило. Тешка се сенка страха надвила над градом: убијен је Сотир, потајни господар нове престонице. Ко ће владати Нишвилом након његове смрти? Све групе у граду спремне су за рат: Федералци и Мондисти; Урговци и Амоси; Администрација и Федерални Уред... а и „Витезови” су нестрпљиви да сазнају ко им је нови вођа. Један догађај утерује страх у кости свим главешинама: вратио се Јордан, Сотиров најближи пријатељ. Обојица су били припадници Тајне полиције некадашње државе. Ратовали су заједно, „чували ред” и пре и после рата. Али нико не зна за њихов завет да ће осветити један другог ако неко од њих двојице настрада од туђе руке.

Серотонин - Мишел Уелбек

Прича наратора коју пратимо у овом роману преклапа се са причом о Француској која гази по својој традицији, која тривијализује своје градове и која уништава своја села. Наратор нам говори о животу пољопривредника, о свом пријатељству са једним аристократским фармером, о пропалим идеалима своје младости, о нади да ће пронаћи изгубљену жену... Говорећи о опустошеном свету који, без доброте и солидарности, измиче контроли, овај роман снажно се суочава и се темама осећања гриже савести и покајања.

„Сјајан Уелбеков роман о великом романтику који умире од патње, у цивилизацији која је на издисају.“
– Elle

„Серотонин је огромно огледало постављено пред нашим светом: оно што видимо у одразу је застрашујуће.“
– Ле Соир

„Ево још једног Уелбековог јунака који инсистира на томе да је у овом јадном свету важна једино љубав.“
– Evening Standard  

 

 
 На врх