Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Јануар 2021
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Добро и зло трче заједно – Владета Јеротић


1. Добро и зло трче заједно
2. Како се односимо према различитостима
3. О усавршавњу, човек путник
4. Замке усавршавања човека, перфекционизам
5. Нови човек, ко је то?
6. Жена у свету религије, прамајка, Ева, Пандора, Богомајка
7. Индивидуациони процес у браку
8. Да ли је љубав више ирационална или рационална?
9. Још једном: страх влада човеком и светом, како му се супротставити?
10. Човек у времену кризе
11. Да ли је кривица главни проблем савременог човека
12. О самокажњавању
13. Човек између психологије и богословља
14. Сећање и заборављање
15. Има ли судбине?
16. Зашто бити моралан?
17. Да ли је могућа универзална етика, морал пре религије?
18. Моћ и немоћ у људском животу
19. Да ли човек (народи) нешто научи у току живота?
Рај на другом ћошку - Марио Варгас Љоса

„Страсна, бескомпромисна потрага за идеалним.“ Киркус Ревиеwс

Пол се 3. јула 1895. у Марсеју попео на брод Аустралијан исцрпљен али задовољан. Последњих недеља је живео утучено, у страху од непосредне смрти. Није хтео да његови остаци труле у Европи него у Полинезији, његовој усвојеној земљи. Бар си се у томе подударао са интернационалистичким лудилом баба Флоре, Коке. Место где се родиш је случајно; праву домовину човек бира, телом и душом. Ти си изабрао Тахити. Умрећеш као дивљак у тој лепој земљи дивљака.

Рај на другом ћошку је ретко умешна студија страсти и амбиција две чувене личности: импресионистичког сликара Пола Гогена и револуционарке Флоре Тристан.

Флора Тристан је незаконито дете богатог Перуанца и Францускиње. Одраста у сиромаштву, да би након очеве смрти одлучила да оде у Перу и захтева своје наследство. По повратку у Француску, 1844. године постаје борац за права потлачених и полази на турнеју по земљи како би регрутовала чланове за своју Радничку унију.

Године 1891. Флорин унук, сиромашни сликар и тврдоглави визионар Пол Гоген, напушта своју жену и петоро деце и одлази на Јужна мора. Иако је окружен младим тахићанским љубавницама и на врхунцу свог стваралаштва, његови снови о животу у рају биће затровани сифилисом, окрутношћу француских колонијалаца и хроничном беспарицом.

Флора и Пол се никад нису срели. Њихова путовања, опсесије и упорна потрага за величанственим упркос свеопштој болести и смрти из поглавља у поглавље овог романа надопуњују се у причи о побуни против уметничких и друштвених табуа, моћи и немоћи идеологије и уметности.

Дневник једног номада - Беким Сејрановић

Дневник једног номада истовремено је путопис, дневник читања и збирка записа о свакодневној борби са животом, колико трауматичној толико и лепој. Од 2011. до 2016., од Љубљане, преко Осла до Загреба и Брчког читамо дневничке записе о једној љубавној причи и њеној пропасти; о оцу који готово сваког месеца путује из Осла у Љубљану да види млађу ћерку, јер се боји да ће га заборавити, и о старијој ћерки у Ослу која очуха зове тата, а њега по имену; о књижевнику који истодобно учествује у хрватској, босанској и норвешкој књижевности... Пратимо и авантуру настајања романа који аутор покушава паралелно да пише на 'нашем' и на норвешком, следимо Сејрановића на бројним књижевним промоцијама, фестивалима и резиденцијама, пратимо његове сусрете с колегама, пријатељима, женама и љубавницама, читамо о књигама које он чита.

Разапет између Скандинавије и Балкана, Беким Сејрановић исписује странице о два света, и о себи у њима и изван њих, које су једнако потресне, узнемирујуће и духовите као и најбоље странице његових романа. Само овде нема главног јунака да се иза њега бар мало сакрије, ту су само Беким и његови демони.

 

 
 На врх