Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Четвртак, 1. јул 2021. године Промовисана књига "Прота Димитрије бијељински"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта
У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини представљена је књига историчара Саше Мирића „Прота Димитрије бијељински“. Основни задатак ове књиге је да спаси од заборава проту Димитрија Марковића који је, тврди Мирић, једна од најзначајнијих личности у историји Бијељине. Један од два рецензента на књизи је био проф. др Драго Вуковић који каже да садржај књиге Мирићу потпуно припада уколико се гледа његово стручно опредјељење историчара.
„Промовишемо значајну књигу аутора немирног духа. У књизи која има персонални назив, „Прота Димитрије бијељински“, ради се о проти Димитрију Марковићу, али оно што је сигурно и специфичност књиге је да књига говори више о приликама и неприликама, временима, борби за опстанак и слободу српског народа једне читаве регије - што би могли у црквеној организацији рећи Зворничко-тузланска епархија. Ово је дјело које је настало као резултат историчара. Можда нам се Мирић по први пут и представља као историчар и ту му је и мјесто. Ова књига јесте књига која има значајан број елемената научног дјела“, рекао је један од рецензената проф. др Драго Вуковић.
Јереј Немања Ерак, библиотекар Епархије Зворничко-тузланске истакао је да је у књизи ријеч о човјеку који је обиљежио 19. вијек у Семберији, поготово у Бијељини и да се из животописа његовог свештенослужитеља може закључити како се он сналазио у том времену заједно са својим сарадницима.
 
„Књига нам из заборава враћа човјека који је сигурно обиљежио национално и духовно стремљење Срба у 19. вијеку на овом простору и у овом граду. То је човјек који живи у турбулентном времену, времену када су епархије СПЦ биле под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, а политичке прилике су кројиле силе Отоманске империје и Аустроугарског царства“, рекао је Ерак.
Жељана Арсеновић, директор НБ „Филип Вишњић“ изразила је задовољство што је Библиотека по други пут издавач књиге Саше Мирића, нарочито што је овај пут у питању књига која говори о значајној личности у историји Бијељине.
 
 
„Сматрам да је ова књига изузетно важна за Бијељину, за Семберију и цијелу РС, јер њом враћамо из заборава лик и дјело свештеника Димитрија Марковића који је по мом мишљењу једна од најзначајнијих личности у историји Бијељине, али и укупног српског народа у БиХ, посебно у периоду 19. вијека када је српски народ водио велику битку за слободу и ослобођење од турске власти. Прота Димитрије је дао огроман лични допринос српском националном покрету за ослобођење од туђинске власти. Служио је 52 године у бијељинској парохији и самим тим био народни вођа Срба на подручју Семберије, Мајевице и Подриња у том турбулентном времену које је и одредило његову личност“, објаснио је аутор књиге.
Модератор промоције, Валентина Живић.

 

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх