Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Уторак, 23. новембар 2021. године Изложба "Толстој и Достојевски у српској култури"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

ОБИЉЕЖЕНО ДВА ВИЈЕКА ОД РОЂЕЊА ДОСТОЈЕВСКОГ

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини, изложбом "Толстој и Достојевски у српској култури", обиљжен je значајан јубилеј - 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског.
Према ријечима Јасмине Нинков, директора Библиотеке града Београда, овај повод је заиста лијеп, посебно што на овај начин, каже, величамо руске писце-класике и представљамо њихова дјела у српској култури.


„Поводом великог јубилеја руског класика и руске културе , 200 година од рођења Достојевског, изложба града Београда „Толстој и Достојевски у српској култури“ ове године је обишле велики број градова и у Србији и у региону и у Републици Српској“, рекла је Нинков.


Она је изразила задовољство што су данас и у Бијељини гдје ће становници овог града , чланови Библиотеке, корисници, дјеца моћи да се упознају са животом Достојевског, са његовом литературом, да се подсјете на оно што је један од најважнијих свјетских писаца створио.

„Оно што ме посебно радује је сарадња са колегама у Бијељини, уопште сарадања библиотекара Србије са библиотекарима Републике Српске је дуготрајна и плодоносна и ми очекујемо потписивање споразума са Библиотеком из Бијељине, тако да ћемо још снажније сарађивати и у области библиотекарства и културе, помагати се, стручно сарађивати.

Она је рекла да је изложба веома квалитетна и да ће, сигурно, свима бити драгоцјена и занимљива.

 


Аутор изложбе Наташа Булатовић, библиотекар у Библиотеци града Београда рекла је да се овом изожбом настојало указати на тијесне везе које су Срби остваривали са Русијом.

“Пратила се културна и списалачка делатност Толстоја и Достојевског, њихових дела, на реаговања критике на њихова дела у Русији, а Срби су одмах, годину или две после тога, преводили та њихова дела“, рекла је Булатовић.Она је истакла да изложба показује сву њихову дјелатност,али и показује да су Срби и на културној, свјетској, друштвеној, политичкој мапи свгдје присутни, а то се посебно види из Пишчевих дневника које је Достојевски писао Србима поводом ослобођења Србије.

„Писао је о Србима као храбром, борбеном народу, он је у њима видео ослободиоце балакнски земаља“, рекла је Наташа Булатовић.Изложба постављена у Библиотеци у Бијељини има 30 дигиталних формата, 15 је посвећено Толстоју 15 Достојевском.
„Сматрали смо да треба да истражимо преводилачку, књижевну делатност и све утицаје које су и један и други писац остварили на српске књижевнике, како су они виђени у српском позоришту, сцене српских позоришта које су адаптирале њихове драме, фимску делатност и оно најзанимљивије везе Достојевског и Толстоја са Србима и њихово виђење веза Срба и Руса““, рекла је Наташа Булатовић.

 


Директор Библиотеке „Филип Вишњић“ Жељана Арсеновић новинарима је рекла да је Библиотека града Београда ову изложбу припремила још 2011. године, а да је њено задовољство што и бијељинска Библиотека има прилику да је представи.
„Изузетна је част и задовољство што смо и ми домаћни изложбе која је обишла свијет“, рекла је Арсеновић.
Посјетиоци ће, рекла је она, имати прилику да је погледају до 2. децембра.

 

Мишел Мишковић

Славица Чобић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх