Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Сриједа, 4. мај 2022. године Представљена књига "Судбински кругови"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта
ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић" Бијељина и Књижевни клуб „Јован Дучић" Бијељина у великој сали Народне библиотеке „Филип Вишњић" организовали су постухумно промоцију књиге „Судбински кругови" аутора Валентин(о)а ДиВ Ракића.
Професор др Цвијетин Ристановић, рецензент књиге „Судбински кругови", рекао је да је књига настала прије 13 година и да са сигурношћу не знају када ју је завршио, али да је на првим страницама рукописа, стајало јун, 2009. година.
-Ја сам његов рукопис пажљиво прегледао и написао своје мишљење о њему, а том рукопису сам ставио наслов „Необичне приче о обичним људима". Назив „Необичне приче" потиче од тога, јер је аутор у својој књизи спојио готово неспојиво, он је у брак увео једну жену, дјевојку, родом из Трнове, која је у раној младости приступила СКОЈ - у, а затим Комунистичкој партији, а у партизанским јединицама обављала дужност ратне болничарке, а за мужа је добила ратног заробљеника који је учествовао у Њемачкој Хитлеровој солдатески. Два бића која се по свему разликују спојила је љубав они су у браку били пуних 55 година. То је заиста задивљујуће", рекао је професор Ристановић и додао да је Валентин Ракић имао посебан дар, да од чињеница, докумената ствара литературу.

 

-Најбоља дефиниција за његову књигу би била, да је то синтеза литерарног и документарног, у смислу преображавања истинитих чињеница у литерарну материју. Литература није оно што прича причу која се односи само на ликове у роману, умјетнички роман добија своју вриједност тек ако то исте емоције које је имао аутор док их је писао пренесе на читаоца.
Миодраг Ракић, син преминулог писца Валентина Ракића казао је да његовог оца задесила смрт између завршетка и објављивања књиге „Судбински кругови".
-Ја сам сасвим случајно наишао на његов рукопис, али увијек сам знао да на њему ради, али у којој је то фази и докле је дошло нисам знао. Сређујући његов рачунар на коме је радио, пронашао сам овај рукопис, прочитао сам га у једном даху и одлучио сам да угледа „свјетлост дана" . Захваљујући издавачама из просвете, из Рудог, свих пријатеља и добрих људи који су ми помогли да ово доведем до краја, ми имамо представљање ове књиге", рекао је Ракић.
Ивана Спасојевић, директорица Народна библиотеке „Манојло Илић" Рудо рекла је да је њихова библиотека издавач књиге „Судбински кругови".
 
 
-Ја сам се упознала са књижевним радом Валентина Ракића релативно скоро, када је његов син поклонио библиотеци двије збирке његове поезије, па сам се најприје упознала са његовом поезијом, за коју вјерујем да ће будуће генерације изучавати. Након тога, Миодраг је дошао на идеју да нама учини ту част и да ми будемо издавачи необјављене књиге његовог покојног оца. Нама је изузетна част што је баш нас изабрао, с обзиром да је имао издаваче и у Бијељини", рекла је Спасојевићева и додала да је књига „Судбински кругови", књига коју би свима препоручила да прочитају, јер се она чита у једном даху.

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх