Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Јул 2022
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Љубав у Тоскани – Милош Црњански

 

Лјубав у Тоскани Милоша Црњанског представља прекретницу у српском путопису. Лиризам с којим аутор приказује пределе Тоскане досеже границе у којима се читалац осећа као да је све то већ негде видео, осетио, додирнуо... Толико љубави, уметности, културе, предела, боја, мириса, изазивају у човеку осећање које сва астрална путовања чини стварним и опипљивим.

Снагом свог израза Црњански представља Тоскану на два идентична плана, али из различитих углова, од којих је један директно условљен посматрањем, док је други ослоњен на културноисторијске чињенице. Заводљива проза овог путописа ненаметљиво везује и увлачи читаоца у своје скривене лагуме, у којима се осећа прави дах италијанског ваздуха, наводећи га да пожели да крене стопама Црњанског, од предела до предела, од места до места, ка Фиренци, Пизи, Сијени, Перуђи… Јер једино се тако и може осетити Лјубав у Тоскани – непрестано читајући и непрестано путујући.

Емоционална интелигенција – Данијел Големан

 

Из Предговора: "Шта ће наредних двадесет пет година донети за 'емоционалну интелигенцију'? Можда изненађује, али делује да појава вештачке или артиfiцијелне интелигенције (АИ) на радном месту слути на добро за емоционалну интелигенцију. Како АИ хвата залет и замењује људе на радним местима на свим нивоима, предвиђа се да ће људи који имају високе способности у ЕИ домену бити посебно цењени."

"Бити паметан" до сада је углавном значило имати висок коеfiцијент интелигенције (IQ). А шта је са коеfiцијентом емоција (ЕQ)? Данашња наука закључује да друштвено најуспешнији и лично најзадовољнији појединци нису они што их обележава пуки високи број рационалне интелигенције. За потпуно остварење сопствене личности потребна је емоционална интелигенција – способности да се саосећа са другима, процењује, стварају добри односи, да се буде привлачан – као и другим емоционалним вештинама које су пресудне да се неко заиста уклопи у друштво и буде успешан, а тиме користан како себи тако и околини.

Књига Емоционална интелигенција доживела је милионске тираже у целом свету и освојила врхове листа најзначајнијих и најпродаванијих дела.

Прво лице једнине – Харуки Мураками

 

„Свет у којем живимо често се у тренутку окрене наглавачке ако само променимо начин посматрања. Уколико се промени само начин на који пада зрак сунца, сенка може постати светло и светло сенка. Позитивно постаје негативно, а негативно позитивно. Не умем да оценим да ли је таква појава једна од суштинских одлика онога како је свет устројен или је само оптичка варка.“ Мураками опет пише у првом лицу једнине. У овим причама читаоци ће препознати моделе и ликова и ситуација из његових претходних романа и прича. Лични догађаји заогрнути су фикцијом, с јасном намером да читалац не може да одреди где је граница фиктивног и реалног.

Али, ова збирка прича није аутопортретисање у форми фикције, већ је, поред осталог, стављање у фокус појмова који очигледно у овој зрелој фази живота и стваралаштва опседају једног од најчитанијих писаца на свету: несталност смисла (у књижевности и животу) и идентитета. Овом темом се бави на моменте и самоиронијски, уз критику оних који претендују да неупитно знају шта је писац хтео да каже и ко је тај писац, јер ми сви живимо „у простору између маске и правог лица“, с тим што је код неког тај простор ужи, а код неког шири. Па чак и оно најважније – љубав, као „гориво које нам је неопходно да бисмо даље живели“, најлепше је кад о неком понешто не знамо, или кад мајмун из Шинагаве украде нечији идентитет, тако да та особа заборави и своје име.

 

 
 На врх