Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Петак, 4. новембар 2022. године 29. „Вишњићеви дани“
ПДФ
Штампа
Ел. пошта
Већ 29 година у Семберији се почетком новембра одржавају „Вишњићеви дани“, односно, културни догађаји посвећени Српском Хомеру, Филипу Вишњићу. Као и претходних година, организатори – Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“, у сарадњи са Градском управом и установама културе у Граду Бијељина и Министарством просвјете и културе РС, за бијељинску публику од 4. до 8. новембра приређују низ изложби, књижевних вечери, научне скупове и музичко-сценске догађаје, а неће изостати ни такмичења рецитатора и бесједника и сусрети младих пјесника.
 
„Манифестација има стални и непромјенљиви оквир у који се трудимо да унесемо новине, да сваке године обогатимо садржаје, освјежимо, трудимо се да задржимо и додатно унаприједимо квалитет садржаја који нудимо нашим грађанима. Позивам грађане да дођу, да пошаљемо поруке културе, да се на неки начин одужимо Филипу Вишњићу, јер је он једна од најзначајнијих личности наше историје. Сваке године враћамо мали дио великог дуга нашем Филипу и свим великанима који су нас задужили и тако купујемо своје мјесто у историји и задужујемо генерације које долазе и чинимо да они буду бољи од нас“, рекао је Славиша Микић, предсједник ГО СПКД „Просвјета“.
Како каже, наша култура је богата и о положају културе у нашем граду треба разговарати у сваком сегменту и на сваком догађају, као и да се они из културних институција труде да сви схвате колико је значајно улагати у културу и долазити на догађаје у културне установе.
 
 
Радослав Остојић, савјетник Градоначелника Бијељине Љубише Петровића, отворио је овогодишње „Вишњићеве дане“.
„“Вишњићеви дани“ представљају једну од најзначајнијих манифестација у Граду Бијељина и свакако најважнију манифестацију у области културе. Желим да позовем све суграђане да се прикључе прослави „Вишњићевих дана“, да их увеличамо сви заједно колико можемо. Програм је богат – има за свакога по нешто. Све је омишљено да свако може да учествује на одређен начин. Мислимо да „Вишњићеви дани“ у будућности треба да буду још битнија манифестација у граду и сви ћемо заједно радити на реализацији тога“, навео је Остојић.
Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина истакао је да је велика част и задовољство бити представник Града Бијељина и као један од учесника, организатора и домаћина.
„Свакако је тежа на установама културе Града Бијељина, на „Просвјети“, на Народној библиотеци, нашим школама. Битно је да очувамо дух Филипа Вишњића који је уско везан за ове наше крајева и у 2022. години обиљежавамо „Вишњићеве дане“ што показује да тај дух и даље постоји и да ће постојати. С нама су и основне и средње школе што је за похвалу, да све младе генерације које можда одрастају у неким другачијим временима и оне тај дух доживе кроз ове догађаје и наставни програм у школама“, рекао је Ђурђевић.
 
 
Михајло Стевановић, ученик школе гусала „Сандић“ и Гимназије „Филип Вишњић“ на гуслама је извео епску пјесму „Слуга Милутин“.
„Дивно је видјети да се у постојбини „Филипа Вишњића“ његов дух и даље одржава, чак и 200 година након његове смрти. Он уопште није утихнуо. Тај дух епске поезије је наслијеђен. Он је у своје доба био самоук и слијепи гуслар, а данас имамо и школе гусала и све више младих гуслара и оних који поштују његов лик и дјело“, рекао је Стевановић.
Након отварања „Вишњићевих дана“, директор Библиотеке, предсједник ГО СПДК „Просвјета“, савјетник Градоначелника, предсједник Скупштине и директор Гимназије положили су вијенац на споменик Филипу Вишњићу.
Жељана Арсеновић, директор Библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина каже да је ово значајна културна манифестација не само за Град Бијељину, него и Републику Српску, као и да велику захвалност дугују СКПД „Просвјета“ која је идејни творац овог пројекта, али и Министарству просвјете и културе које из године у годину подржава ову значајну културну манифестацију, као и Град Бијељина.
 
 
„Велики број јубилеја је ове године – 120 година од оснивања „Просвјете“, 90 година постојања Библиотеке и од свих тих неких јубилеја, ми смо издвојили значајан јубилеј – 130 година од рођења нашег јединог нобеловца Иве Андрића. Све ове културне манифестације смо посветили набројаним јубилејима. Велики број догађаја ће бити у наредних неколико дана, а имали смо и претпрограме у оквиру „Вишњићевих дана“, одржали смо сусрете младих пјесника са тромеђе – учествовала су дјеца из Вуковара, Србије и Републике Српске. Имали смо бројне промоције књига.
 
Положај културе у нашем граду је сјајна тема која ће бити у оквиру Округлог стола који ће се одржати у оквиру ове културне манифестације. У културу треба улагати и посвећивати значајну пажњу култури и њеном његовању, јер је изузетно важна за постојање једног народа“, рекла је Арсеновићка.
 
 

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх