Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Уторак, 8. новембар 2022. године Проглашени побједници литерарног конкурса и такмичења рецитатора и бесједника у оквиру манифестације „Вишњићеви Дани“
ПДФ
Штампа
Ел. пошта
“У оквиру манифестације „Вишњићеви дани“, који се ове године одржавају по 29. пут, данас су у просторијама ЈУ Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, објављени резултати и додјељне награде побједницима литерарног конкурса и такмичења у рецитовању и бесједништву. У оквиру 29. „Вишњићевих дана“ награђено је 20 ученика основних и средњих школа у седам категорија. Ученици средњих школа који су се пријавили на литерарни конкурс писалису на тему „Поезија Филипа Вишњића – непресушни извор надахнућа и данашњим генерацијама“, а ученици основих школа на тему „Пјесмом Бој на Чокешини Вишњић је устанике браћу Недић преселио у незаборав“.
Литерарне радове који су пријављени на расписани литерарни конкурс оцјењивала је комисија коју су чинили професор др Цвијетин Ристановић, предсједник комисије, мр Љиљана Лукић, члан и професорица српског језика и књижевности Стојанка Ђокић, члан. Професор др Цвијетин Ристановић, предсједник комисије истакао је да је за њих најбитније да преко наставника и професора ученике мотивишу да размишљају о поезији Филипа Вишњића и да према својим могућностима напишу до којих су спознаја дошли читајући ту поезију.
 
Знате да је данас епска поезија на неки начин потпуно потиснута, а чак се и у школским програмима иде на то да се редукује, да се своди на некакву мању мјеру. Међутим, ми овим конкурсом настојимо да кажемо да епска и народна поезија није изгубила вриједност. Она је можда изгубила интересовање нових генерација, али у њој се налазе велике књижевне вриједности. На народној поезији почива сва наша писана поезија и без тих ослонаца на народну поезију врло тешко би се могло говорити о писаној поезији“, истакао је Ристановић и додао да им је жао што немају већи број учесника на литерарним конкурсима. Оно што ми можемо јесте да сваке године расписујемо конкурс и покушавамо да један број наставника и ученика мотивишемо да размишљају о народној поезији, да трагају за вриједностима које се у њој налазе. Посебно је важно за наш град да ми покушавамо мотивисати ученике да читају поезију Филипа Вишњића, јер он је својим устаничким пјесмама представља сигурно врх народне поезије када је у питању квалитет“, нагласио је Цвијетин Ристановић.Стојанка Ђокић, професорица српског језика и књижевности и члан жирија на литерарном конкурску у оквиру манифестације „Вишњићеви дани“ казала је да испред Градског одбора СКПД „Просвета“ Бијељина могу рећи да је овогодишњи одзив тамичара био задовољавајући.
Ми увијек кажемо да желимо више и да се радујемо већем броју такмичара. Нажалост, нису све школе учествовале, али то нас не обесхрабрује. Сваке године покушавамо да мотивишемо своје колеге, јер ја сам неко ко ради у школи. Задовољни смо, нарочито ми, који смо били ужирију за литерарне радове, јер смо видјели да ментори у основним школама све више раде са својим ученицима, то је примјетно јер када читате радове видите да доминира познавање литературе.“, истакла је Ђокићева и додала да их следеће године очекују 30. по реду „Вишњићеви дани“, те да очекују бољи и квалитетнији одзив.
 
Душан Станковић, ученик Основне Школе „Кнез Иво од Семберије“ који је освојио прво мјесто на такмичењу из рецитовања и друго из бесједе за ученике старијих разреда основне школе рекао је да сматра да је манифестијца „Вишњићеви дани“ веома значајна, с обзиром да се млади нараштају уче ко је био Филип Вишњић и да знају које су наше знамените личности.На литерарном конкурсу за ученике основних школа прво мјесто освојила је Милица Његић, ученица VIII разреда ОШ „Петар Кочић“ Бродац, друго мјесто Лола Илић, VII разред ОШ „Свети Сава“ Бијељина, те треће мјесто Катарина Пајић, VIII разред ОШ „Алекса Шантић“ Угљевик.Прво мјесто на литерарном конкурсу за ученике средњих школа освојила је Марија Стевановић, ученица II разреда ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“ Бијељина, друго мјесто припало је Николи Освалд, ученику IV разреда ЈУ Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина, а треће мјесто Теодори Ватраљ, I разред ЈУ СШЦ „Михаило Петровић Алас“ Угљевик.На такмичењу рецитатора, за ученике основих школа, млађи узраст прво мјесто освојила је Мирка Писић, V разред ОШ Вук Караџић“ Зворник, другоВељко Васић, I разред ОШ „Дворови“ Дворови и треће мјесто Богдан Мишура, V разред ОШ „Кнез Иво од Семберије“. Прво мјесто на такмичењу рецитатора старијег узраста за основне школе освојио је ДушанСтанковић, VII разред ОШ „Кнез Иво од Семберије“ Бијељина, друго Милица Малиновић, VIII разред ОШ „Вук Караџић“ Бијељина, а треће Маја Гарић, VII разред ОШ „Јован Дучић“ Бијељина.Прво мјесто као најбољи бесједник на такмичењу за ученике основних школа освојила је Анастасија Дубљевић, VIII разред ОШ „Меша Селимовић“ Јања, друго мјесто припало је Душану Станковићу, VII разред ОШ „Кнез Иво од Семберије“, а треће Виолети Цвијановић, VIII разред ОШ „Меша Селимовић“ Јања.На такмичењу рецитатора за ученике средњих школа, прво мјесто припалоје Марку Ристићу, ученику IV разреда ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“ Бијељина, друго мјесто дијеле Јована Јовић, IV разред ЈУ Гимназија „ФилипВишњић“ Бијељина и Драгани Барбу, IV разред Економска школа Бијељина, а треће мјесто освојио је Зоран Гајић, I разред СШЦ „Михаило Петровић Алас“ Угљевик. Прва награда за ауторску бесједу припала је Маји Радић, ученици I разреда ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“ Бијељина.
Извор: Семберске новине

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх