Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Уторак, 4. април 2023. године Научници о генију Тесли - 80 година након његове смрти
ПДФ
Штампа
Ел. пошта
У просторијама ЈУ Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, поводом 80 година од смрти Николе Тесле одржана је промоција књига „1000 Теслиних мотора и генератора (шеме премотавања и спајања)“ аутора Зорана Јевђића и „Чувени српски физичари“ аутора Цвијетина Савића, као и многа друга дјела о српском научнику.
 
Михајло Трифковић, професор у пензији казао је да је овај догађај организован поводом српског празника Васкрса и осамдесетогодишњице од како је преминуо ненадмашни геније Никола Тесла.
„Вечерас смо представили књиге које предлажемо свим нашим школама, као и онима који желе књижевно и стручно да виде Теслу, али и нас како чувамо успомену на ненадмашног генија и човјека који је задужио човјечанство“, истакао је Трифковић.
 
Зоран Јевђић, инж. Електротехнике и аутор књиге „1000 Теслиних мотора и генератора (шеме премотавања и спајања)“ рекао је да је 50 година стварао књигу „Премотавање асинхроних електромотора на лак начин“, те да она представља представља продужетак Теслиног дјела.
 
„Тесла је створио трофазно обртно магнетно поље у простом облику, а ја сам то наставио и дошао сам до врло сложених намотаја које сам на једноставан начин приказао у мој књизи. Хиљаду шема сам радио ручно, сликовито и у три боје, а она може послужити ученику у основној и средњој школи, као и студентима и професорима. Можемо рећи да је ово научно дјело које ће се вјероватно почети примјењивати од данашњег дана“, појаснио је Јевђић.
Цвијетин Савић, професор физике и аутор књиге „Чувени српски физичари“ казао је да књига садржи опис и биографије најзначајнији 17 српских физичара.
 
„Многи не знају колико су наши физичари значајни и да су дали непроцјењив допринос у свјетској науци. Један од њих је Тесла, који је био веома специфичан и посебан човјек и за многе енигма. Он је имао највише патената од свих научника у српском роду, али и од свих научника свијета, 112 признатих патената и преко 700 изума из физике. Поред њега у књизи су представљени и физичари за које многи нису чули, али и Миланковић, Пупин, Павле Савић, а међу њима је и једна жена, Јасмина Вујић“, закључио је Савић.
 
Директор библиотеке, Жељана Арсеновић истакла је да је изузетна част да се књиге о великом Српском научнику, Николи Тесли представљају у Библиотеци „Филип Вишњић“ и назначила колики је допринос дао човјечанству.
Предствљање књига о Тесли организовано је у сарадњи ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина и Одбор Теслијанум Бијељина.

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх