Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

У ЦИЉУ ПРОВОЂЕЊА ВАНРЕДНИХ МЈЕРА ЗА СПРЈЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ, ТЕ ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА СТАНОВНИШТВА БИБЛИОТЕКА ДО 31.03.2020. ГОДИНЕ ОБУСТАВЉА РАД СА КОРИСНИЦИМА.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
20. септембар 2013. године Представљена књига "Злочин и казна пуковника Каламанде" аутора Бранка Перића"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини представљен је роман Бранка Перића "Злочин и казна пуковника Каламанде", инспирисан ратним догађајима у БиХ.

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини представљен је роман Бранка Перића "Злочин и казна пуковника Каламанде", инспирисан ратним догађајима у БиХ.
Ова публикација правника и публицисте Бранка Перића на специфичан начин слика протекли рат и даје психосоцијалну анализу личности измишљеног учесника ратних догађања, који је, мимо своје воље, увучен у грађански рат и због тога трпи посљедице.

"Главни јунак признаје злочине за које је крив, али се пита: И други су чинили злочине! Зашто нису криви ? Ова књига се не бави само питањем злочина и зла, него отвара и питање пријатељства, морала, породичних релација током рата и слично", рекао је Перић.Перић, правник по струци, рекао је да га је на писање овог романа инспирисала селективна судска пракса.
"Сва та судска правда је селективна. Неко бира људе који ће одговарати, који ће бити криви, а велики број их остаје некажњен", рекао је Перић.

Роман представља монолошку исповијест пуковника Мијата Каламанде, војника и човјека који служи девету од 24 године затвора, колико му је изрекао суд за ратне злочине, који је уважио имагинарне чињенице и "заштићене свједоке".
Перић је осликао свог јунака као официра ЈНА, човјека припремљеног и опредијељеног да брани државу која се наочиглед свих распада, и српски народ, који се по ко зна који пут нашао на раскршћу. На почетку романа много је дилема које Каламанда није могао разумјети.

О књизи су говорили новинар Радмила Жигић, књижевник и пјесник Предраг Ћеранић који је рекао да је ово нова "Књига о Милутину" Данка Поповића, јер главни јунаци оба романа своју потресну причу о неправди говоре из затвора.

Ово је прво књижевно дјело Перића и објављено је у издању "Независних новина". Перић је аутор више правних дјела и обављао је највише правосудне функције у БиХ.
Перић је био судија и предсједник Кривичног одјељења Суда БиХ и предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Бавио се и новинарством - био је уредник у међународној новинској агенцији Алтернативна информативна мрежа и агенцији Онаса.

 

 

 
 На врх