Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

У ЦИЉУ ПРОВОЂЕЊА ВАНРЕДНИХ МЈЕРА ЗА СПРЈЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ, ТЕ ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА СТАНОВНИШТВА БИБЛИОТЕКА ДО 31.03.2020. ГОДИНЕ ОБУСТАВЉА РАД СА КОРИСНИЦИМА.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
24. фебруар 2015. године Промоција књиге "Немачка геополитика и Балкан"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

На промоцији књиге "Немачка геополитика и Балкан" аутор Душан Пророковић је оцијенио да би Република Српска могла да буде искориштена за покретање међуцивилизацијског дијалога на овом простору.

"Ако се такав међуцивилизацијски дијалог десио на простору средње Азије, где руско православно становништво одлично сарађује са низом муслиманских народа, не видим зашто тако нешто не би могли бар да покушамо и на Балкану", рекао је Пророковић .

Овај предавач на београдском Факултету за дипломатију и безбједност процјењује да је судбина свих балканских држава идентична, од БиХ до Бугарске, којима пријети да их велике силе наредних деценија претворе у заштитни појас који ће спречавати продор таласа имиграната ка средњој Европи. "Однос Србије према Републици Српској, стратешки и дугорочно, треба да буде двостепен. У првом степену треба учинити све да би се Српска очувала и од ње се створио витални део српског етно-простора", истакао је Пророковић.


Он је указао на опасност да се међурелигијски расцјеп који се десио у БиХ, а сада се, како је рекао, донекле дешава у Бугарској и Македонији, може искористити за покретање новог рата на овим просторима.

"Нови ратови нису у интресу балканских народа и треба их се клонити, али они се споља могу итетако подстаћи, на то не смемо да наседамо. У том смислу Република Српска може бити искориштена за покретање неког међуцивилизацијског дијалога", појаснио је Пророковић.

Према његовим ријечима, Србија на унутрашњем плану наредних деценија мора да подстиче демографски раст, а као основни геополитички интерес наводи потребу веће присутности на овом простору сила попут Русије, Кине и исламских земаља које благонаклоно гледају на српски фактор.

"Криза у ЕУ и целом западном свету је драматична, не само економска, него и политичка, идентитетска и демографска, што нису околности у којима се може планирати даље напредовање и освајање нових економских простора", рекао је Пророковић.

Он указује да у таквим околностима велике државе обично предузимају некакве одбрамбене стратегије, а као највјероватнију од њих сматра да ће балканским државама наредних деценија бити намијењена судбина граничних или изванграничних појаса око Европе који ће спријечити неконтролисани прилив миграната из разних дијелова свијета.

На промоцији у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини Пророковић је рекао да је књига спремљена за стогодишњицу Првог свјетског рата да би показао да интереси средњоевропског континентализма и њемачке геополитичке школе остају дугорочни и да се у континуитету проводе на Балкану.

 

 

 

 

 

 

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх