Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

БИБЛИОТЕКА ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 18. МАЈА 2020. ГОДИНЕ РАДИ СА КОРИСНИЦИМА СВАКИ РАДНИ ДАН ОД 7.30 - 18.30 ЧАСОВА.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
БИБЛИОТЕКА ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 18. МАЈА 2020. ГОДИНЕ РАДИ СА КОРИСНИЦИМА СВАКИ РАДНИ ДАН ОД 7.30 - 18.30 ЧАСОВА.
Април 2015
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Гозба кнеза Владимира - Душица Милановић Марика

 

У земљи Руса у X веку, дванаестогодишњи син кнеза Свјатослава Игоревича постаје новгородски кнез. Деценију и по након тога, у суровом времену мача и крви, овај владар, страсни паганин а сада велики руски кнез, на Криму доноси преломну одлуку да Руси – са њим на челу – приме хришћанску веру.

Историја га памти као великог кнеза Владимира из династије Рјуриковича, једног од најинтригантнијих средњовековних европских владара. На његовом животном путу, сасвим неочекивано, обрела се жена из другог народа, робиња племенитог порекла.

Чежња неостварене љубави, кнежева минђуша од рубина и једно пророчанство, много векова касније у савременом Београду спојиће игром случаја један велеградски млади пар...

„Гозба кнеза Владимира је посебна појава у српској књижевности. Заједнички историјски корени и примамљиво приповедање које спаја историју и митологију сведочи о очигледном таленту ауторке, а ово занимљиво дело вредно пажње може да послужи и као подстицај – својеврсни катализатор рађања нових дела о животима изузетних личности које су оставиле траг у богатој, али недовољно познатој историји словенства.“  Олег Булдаков, екс-аташе за културу Амбасаде Русије у Београду

„Јунак романа, кнез Владимир, као да је осветљен емотивним рефлекторима женских ликова, и то је веома занимљиво. У ствари, однос према одређеним женама одређује и самог главног јунака. Такође, посебна вредност ове књиге јесте пишчево мајсторство да дубоко проникне у психу људи Кијевске Русије, а то је не само литерарна него и духовна узвишеност и велико богатство ове књиге.“ Андреј Тарасјев

За белим соколом - Роберт Линдон

 

1072. година – доба када Европа још сања да од Турака поврати територије у Малој Азији, док сама преживљава дубоке кризе. Нормани су освојили Енглеску, јужну Европу потресају борбе с Маврима, на истоку су Словени успоставили моћну државу звану Рус, а севером харају викинзи и владају сурове локалне поглавице. Бивши војни старешина Валон, у бекству из родне Француске у Византију, сусреће се с необичним задатком који би му могао донети лепу награду, а можда и неслућено богатство: само треба да окрене коња и запути се у Енглеску како би помогао да се ослободи један нормански витез ког су Турци заробили у Анадолији, али и да би се докопао ретких и драгоцених списа које тај заробљеник чува. За откупнину треба уловити и однети четири бела северна сокола – скупоцене птице које поседују само краљеви и великаши.

На узбудљивом путовању у најдаље крајеве света, кроз одважну борбу са арктичким морима, викиншким поглавицама, кроз крвава бојишта Европе, Валон и његови сапутници крећу у освајање свога плена корак по корак у неуморној трци с временом у овом епском роману, пребогатом појединостима, изванредном сценографијом и занимљивим ликовима. Права посластица за све љубитеље авантуристичких романа.

Последње пролеће у Паризу - Јелена Бачић Алимпић

 

Нада умире последња, након завере и издаје.

Увек је негде зима. И данас осећам хладноћу у јагодицама прстију нагрижених страхом и годинама. У овој изби која се већ наслађује остацима мог бивствовања, не одустајем од коначне истине... Није прошао ниједан дан мог прозеблог сужањског живота да нисам помислила на пролеће. Моје последње пролеће у Паризу.

Једна сасвим обична старост и рутински новинарски задатак спојиће судбине две непознате жене. Марија Колчак, штићеница санаторијума у Тулону, испричаће Олги Лашез, новинарки угледног париског магазина, трагичну причу свог живота. Судбина емиграната из царске Русије, мрачни свет шпијунаже, оданост идеологији, лажи ухода, демона прошлости и патња гулага – изнедриле су истину живота једне старице чија је вера у љубав била исто толико велика као и њена бол. Где је граница истине, и како пронаћи храброст да је прихватимо и спознамо себе? Да ли је лаж довољно лековита ако је истина сурова? У игри судбине једини улог је љубав...

Јелена Бачић Алимпић, ауторка бестселера Рингишпил и Писмо госпође Вилме, написала је узбудљив роман у форми исповести старице Марије Колчак која снагом успомена заувек мења живот новинарке Олге Лашез.

 

 
 На врх