Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

БИБЛИОТЕКА ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 18. МАЈА 2020. ГОДИНЕ РАДИ СА КОРИСНИЦИМА СВАКИ РАДНИ ДАН ОД 7.30 - 18.30 ЧАСОВА.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Четвртак, 25. фебруар 2016. године Представљена књига Вледе Вркеша
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Дошло је вријеме да се двовлашће у БиХ укине јер се ваљда међународна заједница за 20 година од када постоји високи представник увјерила да они који спроводе и добијају изборе могу и да воде земљу, изјавио је Владе Вркеш, аутор књиге "Консензус, кључ унутрашњег уређења БиХ".
На представљању књиге које је одржано у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, Вркеш је рекао да БиХ економски заостаје за земљама у региону, а да у неким сегментима и пропада.

           

"Време је да се отвори питање државног уређења и да се БиХ рационализује, па да живе лепо Република Српска и Федерација БиХ у међусобном разумевању и руковођењу државом, као што раде друге земље које имају сличне проблеме", закључио је Вркеш.

Рецензент књиге, универзитетски професор Радомир Лукић рекао је новинарима да је у форми есејистичке публицистике аутор покушао да, вукући историјске коријене и паралеле, објасни садашње државно-правно стање БиХ и да га стави у научни контекст такозване консензуалне демократије по чијем обрасцу је урађено уставно уређење БиХ и њен политички систем.

"Аутор је покушао да докаже да се корени садашњег стања у БиХ и њених проблема налазе још у дубокој прошлости и књига завређује пажњу најшире читалачке публике", оцијенио је Лукић.

У разговору са новинарима, Лукић је рекао да не зна којим путем иде БиХ, али да би желио да иде добрим путем, додавши да је тај добар пут управо теоријски и практични концепт такозване консензуалне демократије.

"Овај концепт створио је холандски политички мислилац Арент Лајпхарт за такозвана етнички, религиозно и идеолошки плурална друштва, која нису хомогена, која су унутар себе подијељена и која треба да имају посебан механизам политичког одлучивања и спровођења тих одлука", навео је Лукић.

Он каже да је БиХ још дуго потребан модел консензуалне демократије који уклања унитаризам и већински систем одлучивања.

"Модел је био примијењен у свим друштвима, нарочито у Европи, која су била дубоко подијељена. Он је био примијењен у Холандији, Аустрији, један период и у Швајцарској, то је један модел договорног доношења одлука, високог степена међусобне толеранције и подношења разлика", објашњава Лукић.

Тај концепт, како каже, није створен изнебуха за БиХ. "Аутор књиге се залаже, као што се и већина нас залаже, да се елементи протектората и практично великог ограничавања суверенитета БиХ елиминишу, али за то морају постојати одређене унутрашње претпоставке, односно сви актери морају да пристану на консензуалну демократију", рекао је Лукић.

Он је указао на раширену појаву да се политичка елита бошњачког народа не жели одрећи унитарних концепата и већинске демократије.

"Због тога се они залажу за останак судија странаца у БиХ, за останак и опстанак канцеларије високог представника и за његова такозвана бонска овлашћења", закључио је Лукић.

Рецензент књиге "Консензус", универзитетски професор Рајко Куљић позвао је Србе да се не дијеле поново и цитирајући Платона упозорио да "пси постају вуци када ударе на своје стадо".

Куљић је позвао на јединство странака чији је задатак, како је рекао, да чувају народ.

 

 

 
 На врх