Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

БИБЛИОТЕКА ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 18. МАЈА 2020. ГОДИНЕ РАДИ СА КОРИСНИЦИМА СВАКИ РАДНИ ДАН ОД 7.30 - 18.30 ЧАСОВА.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Јун 2016
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

 

Заувари - Љубивоје Ршумовић

Реч ЗАУВАРИ, коју сам узео за наслов ове књиге, настала је у мом детињству. Играо сам се, градећи своју краљевину од каменчића, пиљака, лешника, облутака, иверја, прућа и другог ситног материјала, који сам скупљао и чувао, знајући да ће ми једнога дана бити ЗАУВАР, од користи, макар и мале. Краљевину сам свакодневно дограђивао и опремао испод Велике Лијеске, недалеко од Густог Лијешћа, у Кршевима, док су овце и говеда, које сам чувао, лежали у хладовини. Назвао сам је ЗАУВАРИ, од глагола УВАР, корист, и прилога ЗАУВАР, корисно. Краљевина Заувари је била моја драгоцена бајковита играчка, помоћница у одрастању и разумевању света и живота. Ни сад не знам зашто сам одлучио да буде краљевина, а не република. Можда зато што сам волео бајке и шах. И у бајкама и на шаховској табли краљеви су главни. Било је сасвим природно и демократски да ја будем Краљ, упркос свакодневном негодовању мог двојника Томислава, који није бирао средства да ме омаловажи, смишљајући протестне слогане, попут оног: Наш је Краљ глуп ко маљ!

Ова књига је аутобиографска у оној мери у којој може да се тиче сваког детета и сваког одраслог човека, родитеља, који ће у мојој краљевини препознати своју. После шездесет година, у мени Заувари живи као симбол срећног одрастања, метафора која ми помаже у великој мери да проникнем и схватим универзалне феномене и тајне детињства. Пут до Краљевине Заувари данас је права авантура, кроз коју деца постају људи, а људи деца.

Љубивоје Ршумовић

 


Јан Бибијан на месецу – Елим Пелим

Весео и безбрижан дечак, радознао, несташан и непослушан и дечје добродушан провирује из Пелинових стихова за дјецу. И заиста, управо такав дечак је и његов Јан Бибијан, јунак двају романа за децу – „Јан Бибијан. Невјероватни доживљаји једнога дечака“ и „Јан Бибијан на Мјесецу“. Пуни авантура и несташлука, с јунацима из бајки – вражићком Фјутом, чаробњаком Мирилајлом и Калчом – у ствари девојком Иаом коју је чаробњак претворио у врану – ови романи-бајке су бугарски романи о одрастању, о разумевању, о томе како се постаје истински, романи попут светски познатих „Пинокијевих догодовштина“.


Бисер приче и легенде - Божидар Пешев

Ова необична књига између корица крије приче у којима се бајке легенде и народна веровања вешто преплићу с фантастиком и ткајући узбудљиве авантуре својих јунака уводе читаоца у тајанствене лавиринте маште. У првом тренутку наизглед препознатљиви јунаци у суштини различити од свих које сте досад познавали показаће вам необичне пределе, невероватне догађаје и зачуђујуће снове, а сваког читаоца учиниће активним учесником и актером збивања у овој књизи. Ако сте авантуристичког духа и волите да маштате зароните у Бисер приче и легенде нећете се покајати.


 

 

 
 На врх